Címkék

2022. január 1., szombat

Málta dióhéjban . (Kérdezz-Felelek 1 )



 
 

                                                                     Málta dióhéjban

Málta (hivatalos nevén Máltai Köztársaság; máltaiul: Repubblika ta' Malta) szigetország, törpeállam Dél-Európában. A Földközi-tenger középső részén.16,8 mérföld.

Fővárosa:Valletta

Málta mérete körülbelül 27 km/16,8 mérföld hosszú és 14,5 km/9,00 mérföld szélesség, területe - 122 négyzetmérföld-316 négyzetkilométer (Málta 246 km², Gozo 67 km², Comino 2,7 km²).
Partvonal - 196,8 km (nem számítva Gozo szigetének 56,01 km-ét).

Miről híres Málta?

Málta népszerű turisztikai célpont, meleg éghajlatáról és lélegzetelállító tájairól ismert, amelyek jelentős filmgyártás helyszinéül szolgálnak. A szigetcsoport ad otthont a világ legrégebbi templomainak, például Málta megalitikus templomainak.


Málta klímája: a tél enyhe, a nyár forró.

Nyáron nagy a hőség (30 fölött, akár 40 fok is hetekig tartósan) és a tömeg,

Az év legjobb időszaka Máltára az időjárás szerint a tavasz és a nyár eleje. Szerintem április, május és június a legjobb idő Máltára. Az időjárás nem olyan meleg, nincs kánikula (napsütéses nappalok és
" hűvösebbek " az éjszakák), és kevesebb a turista.

Máltán viszonylag ritkán esik az eső.

De ha esik rövid időn belül elmoss mindent, hömpölyög az utcákon és a tereken, majd fél óra múlva újra kisüt a nap. Ilyenkor ajánlott fedezékbe vonulni, és/vagy gumicsizma .

A legcsapadékosabb időszak november és február között van.

Málta éghajlata sokkal szárazabb, mint Olaszország déli részén.

A leghidegebb hónap a január, de nappal akkor sincs 15 foknál hűvösebb.


Nyelv :

Míg a helyiek máltai nyelven kommunikálnak, 88%-uk beszél angolul is.
1936-ban a máltai és az angol nyelvet nyilvánították Málta két hivatalos nyelvének.



Könnyű vezetni Máltán?

Bal oldali a közlekedés
Ha magabiztos sofőr vagy, és legalább néhány éves szilárd tapasztalattal rendelkezel a hazádban az utakon, akkor elég könnyen tudsz autóval közlekedni Máltán is.

Busz:
A buszokat le kell inteni, és ha már megtelt egyszerűen tovább megy, az újabb járat pedig akár 30-40 perc múlva jön.

Jegy árak .
Nyáron 2 euró / 2 óra időtartam.
Télen 1,5 euró.

A jegyet soha ne dobd el, mert azt felmutatva tudsz tovább utazni .
Turista jegy heti 21 euró / fő.

Gozo szigetére komppal és hajóval lehet eljutni .
Ahogy Comino-ra is hajók visznek el.
Sokak szerint a földközi-tengeri térségben Málta az egyik legérdekesebb, legsajátosabb úti cél.


Nagyon jó Máltán a közbiztonság

Az EU egyik legbiztonságosabb országa az utazáshoz, Nappal és éjjel egyaránt.

Árak :

Máltán az árszint megfelel a nyugat-európai átlagnak.
Vagyis minden drágább mint a magyarországi árak ,
Például egy gombóc fagyi 1,5-2 euró.

Ételek és italok :

A máltai konyhát a szigetlakók és a máltai szigeteket századokon át elfoglaló hódítók ízlése formálta.


A tradicionális máltai ételek: mint a Lampuki pite (halas pite), a nyúl ragu, a Bragioli (töltött göngyölt marhahús), a Kapunata (a lecsó máltai változata), az özvegy levese, amelyben egy kis darab Gbejniet (juh vagy kecskesajt) van.


Hal : Aljottát (halleves). Évszaktól függően látható: spnotta (tengeri süllő), dott (kőhal), cerna (fűrészes sügér), dentici (dentex), sargu (fehér keszeg) és trill (vörös márna). Kardhal és a tonhal .Polipból és a tintahalból nagyon gyakran készítenek gazdag ragukat és tésztaszószokat.


Kedvenc desszert csemege a Kannoli (rikottával töltött ropogós, sült tésztacső), a szicíliai stílusú félig hideg desszertek (piskóta, fagylalt, kandírozott gyümölcs és tejszínhab keveréke), és a Helwa tat-Tork (édes cukros tört és egész mandula keveréke.


Málta nem igazán híres a bortermeléséről, de azért vannak helyi borok.


A szigeteken termesztett nemzetközi szőlő típusok között megtalálható a Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Carignan, Chenin Blanc és a Moscato.


Őshonos típusok a Gellewza és a Ghirghentina, melyekből határozott állagú és ízű kitűnő borok készülnek.

Amit még "kötelező "megkostólni :

Gbejniet („A” máltai sajt)

A máltaiak nagyon szeretik a sajtot, főként a sajátjukat, a Gbejnet-et. Általában juh- vagy kecsketejből készül sóval és oltóenzimmel. Három formában készítik: friss, szárított vagy érlelt sajtként, ezen kívül lehet sima vagy borsos. Általában előételként eszik, de sokszor rántva kerül az asztalra, vagy salátához felkockázva. Előfordul, hogy ilyen sajtot töltenek a házi készítésű ravioliba, de nem ritka, hogy leveles tésztába töltve pitaként fogyasztják.


Brungiel Mimli (töltött padlizsán)

Bár egyesek szerint ez nem hagyományos máltai étel, mégis megtalálható minden tradicionális máltai vendéglő étlapján. A padlizsánokat félbevágják, és a feleket mindenféle hozzávalóval töltik. Van benne darált hús, olíva, karamellizált hagyma, fokhagyma, padlizsánpép, crouton, paradicsom és általában parmezánnal szórják meg a tetejét mielőtt a grill alá teszik.


Imqaret (olajban sült datolyás sütemény)

Az Imqaret olajban sült máltai édes kísértés, ami kis bárokban, vásárokon vagy a piacon is megtalálható, de az éttermek választókából sem maradhat ki. A süteményt datolyával töltik, forró olajban sütik és porcukorba hempergetik. Sokszor még melegen, fagylalttal szervírozzák. Frissen forró, de úgy az igazi.


Minden országnak megvan a saját snackje, és ebben Málta sem különbözik. Itt is van mindenféle nassolni való, íme néhány:


Galletti: Ezt a vékony, kemény, törékeny ropogtatni valót főként mártogatósok vagy krémek mellé adják előételként, olykor kenyér mellett vagy akár helyett. Magában elég jellegtelen az íze, de mártogatósokkal igazán finom és most már ízesített változatok is kapható


Kinnie: Keserédes üdítőital. Cukros és cukormentes változatban is elérhető. Szinte minden boltban, bárban és étteremben kapható, Érdemes legalább egyszer kipróbálni.


Cisk: Hagyományos máltai lager sör.


Kannoli: Eredetileg szicíliai édesség, de nagyon elterjedt Máltán.
Ellenállhatatlan kisérés. Ropogós, édes henger édes ricotta krémmel töltve. Sima, csokoládés, kókuszos, mogyorós vagy akár kandírozott gyümölcs ízesítéssel is kapható


Twistees: Rizsből készült glutén-mentes, ropogós, fűszeres rágcsálni való.

Drága Máltára látogatni ?

A látogatás költsége is mérsékelt a többi európai célponthoz képest. Valójában Málta viszonylag olcsó úti cél az olyan országokhoz képest, mint az északi országok.

Lehet csapvizet inni Máltán?

A csapvíz elvileg biztonságosan iható a máltai szigeteken. De mi ivásra nem , csak főzésre használjuk. Helyi és importált palackozott ásványvíz kapható üzletekben, szupermarketekben, éttermekben és bárokban.


Elfogadják a hitelkártyákat Máltán?

Pénznem: Euró
American Express, Mastercard és Visa a szigeten mindenhol elfogadott. használhatja külföldi bankkártyáját Máltán.
Elterjedt a Revolut alkalmazással való fizetés.

Málta készpénz vagy kártya?

A Visa, MasterCard és Amex hitelkártyákat és fizetőkártyákat széles körben elfogadják a nagyobb szállodákban, éttermekben és üzletekben, bár a kisebb helyeken csak készpénzt keresnek.
Az utazási és autókölcsönző irodák elfogadják .
A legtöbb helyen elfogadják a hitel- vagy betéti kártyákat, kivéve a kis bárokat, éttermeket, üzleteket, és egyes taxi cégek és taxik is elfogadják, és a legtöbb taxiállomáson is, de a kisebb cégek nem. Tehát a legjobb, ha van egy kis készpénz is.

Körbe tudod járni Máltát 3-4 nap alatt?

Szerintem nem. Ez nagyon kellemes séta körülbelül három órát vesz igénybe.
Mindazonáltal annyira gazdag a sziget érdekességekben, hogy egy egész napot kell hagynia a különböző városokra, hogy elidőzz a csodálatos kilátáson, vagy ellátogass néhány kávézóba, palotába, múzeumba, kertbe és templomba az útvonal mentén.

Málta" jómódú " ?

Málta gazdasága erősen iparosodott, szolgáltatásalapú gazdaság.
A Nemzetközi Valutaalap fejlett gazdaságnak minősítette, a Világbank pedig magas jövedelmű országnak, a Világgazdasági Fórum szerint pedig innováció-vezérelt gazdaságnak tekinti.

Málta jó hely? Jó ott lakni, élni ?

Málta általában tisztességes és kényelmes életszínvonalat kínál, és a többi európai nemzethez képest az egyik legkedvezőbb árú ország.
Mivel Málta szigetország, néha az importált termékek/áruk egy kicsit a magasabb árfekvésben helyezkednek el szerintem.

Málta katolikus ország?

A máltaiak még mindig erősen katolikus nemzetnek számítanak, a lakosság mintegy fele rendszeresen részt vesz a heti miséken.
A kis mediterrán szigetországban, Máltán az uralkodó vallás a római katolicizmus.
Málta vallása a római katolikus apostoli vallás.


Mit jelent máltai nyelven, hogy Mela ?

Az 1. helyen található Málta kedvenc szava: „Mela!”
Ezt hallani fogja, amint találkozik bármely máltai beszélővel, ez lesz az a szó, amelyet a legtöbbet fog hallani tartózkodása során.
Ennek a szónak számos jelentése van: „Természetesen!”, „Rendben!”, „Rendben!”, „Bizonyára!”, „Szóval”, „Akkor” vagy akár a „Hmm” és töltelék.