Címkék

2021. december 26., vasárnap

Marsaxlokk

                                              Halászfalvak  



"Marsaxlokkról
Marsaxlokk (a délkeleti kikötőt jelenti) Málta legelső halászfaluja és talán a legfestőibb tengerparti helysége .
Itt megcsodálható az élénk színű vörös, sárga, zöld és kék színű kis halászhajó, a Luzzu és a Kajikk, amelyek könnyedén lebegnek az öböl nyugodt vizén.

A halászhálókat gyakran kiterítik a rakpartra, hogy a napon megszáradjanak, és gyakran láthatók erős halászok, akik ezeket a hálókat javítják. Ezek a tevékenységek, valamint a rakpart melletti szerény halászházak varázslatot és nyugalmat kölcsönöznek a helynek.

Strandok és öblök Marsaxlokk környékén A Marsaxlokk-
öböl Málta második legnagyobb természetes kikötője. A tengerpart egy csodálatos képeslapjelenet színes csónakokkal és tájjal, de a tengerpart itt teljesen beton. A legközelebbi strand Brizebuggában található, körülbelül 3 mérföldre Marsaxlokk városától, bár a St Peters medence, egy természetes vizű medence a közelben található, és ideális úszásra és napozásra.

Látnivalók Marsaxlokkban
Egész nap Marsaxlokk színes tengerpartját nézheti, de van még néhány tennivaló Marsaxlokkban. A halpiac minden vasárnap zajlik, és bár dominálnak a halbódék, ma már számos szuvenír- és helyi termékstand található, ahol helyi mézet, lekvárt, zöldséget és bort árulnak. Remek hely a helyiekkel való keveredéshez és interakcióhoz.
A Szent Péter-medence egy természetes, tengerpartba vájt medence, nyugodt vizű medence minden korosztály számára tökéletes biztonságos úszásra és napozásra. A Marsaxlokk plébániatemplom uralja a falvak látképét, és lenyűgöző dekorációjával és festményeivel, valamint történelmi szobraival érdemes felkeresni.
A Delimara erőd, amely a part menti erózió miatt veszélyeztetett erőd, a sziklafalon ül, és valóban látványos. Sajnos most nem tud belépni a bizonytalan természete miatt, de kívülről látható, akár szárazföldön, akár hajón, néhányan a 2016-os fil Assaisns Creedből ismerhetik fel.
A St Lucian Tower egy lenyűgöző építmény, amelyet a 17. században épített a Szent János Rend, és a sziget egyik legnagyobb őrtornya. A történelemmel és legendákkal átitatott tornyot minden történelemkedvelőnek érdemes meglátogatni (a toronyban szombatonként túrákat kínálnak).
Az egyetlen módja annak, hogy bármelyik napot Marsaxlokkban befejezze, ha kiválasztja a legjobb haléttermek egyikét, amelyek a sziget legjobb és legfrissebb halételei közül válogathatnak.
 

Étkezési és italozási helyek Marsaxlokkban
A sziget halkészletének nagy részét az ebből a kikötőből érkező halászok fogják ki. A kardhalat, a tonhalat és a népszerű „lampukit” a tavasztól késő őszig tartó időszakban bőségesen fogjuk. Hétköznap a vallettai halpiacra viszik a fogást , vasárnap viszont a halászok a rakparton a szabadban árusítják a halat.
A haléttermek úgy alakultak, hogy megfeleljenek az egyre növekvő keresletnek. A Marsaxlokkba beáramló turisták sok hawkert és ajándéktárgy-árust is vonzottak. Marsaxlokkban sok nagyszerű halétterem található.


Marsaxlokk története
Tas-Silg dombja a Marsaxlokki-öböl északi ágára néz. Ez a régészeti lelőhely a Tarxien-fázis megalitikus templomainak maradványait tartalmazza, a Hagar Qim-modellhez hasonló későbbi átalakításokkal. A környéken elszórtan bronzkori anyagot is találtak.

A helyszín Marsaxlokk történetében azonban a legfontosabb időszaknak azt tekintik, amely a Kr.e. 6. század végétől a Kr. u. Ismét vallási helyszínként használták, ezúttal Astarte/Hérának szentelt templomként. Valójában számos dedikációt találtak mindkét istennőnek vagy az egyetlen istennőnek, föníciai és görög néven egyaránt.
A Tas-Silg lelőhelyet valamikor a Kr. u. 4. században újra vallási célokra használták, amikor egy új valláshoz, a kereszténységhez igazították, és valószínűleg kolostorként használták"